Return to site

Про МВА в Україні

24 октября 2016

Друзі, тема така. Останнім часом бачу у нас багато бажаючих отримати МВА диплом. Скажу більше, серед моїх знайомих, які знають що це таке взагалі, більшість або його мають, або планують. І десь вони праві, а десь - не дуже. Спробую зараз проаналізувати ситуацію зі сторони.

Для тих, хто не в темі, MBA - це master of business administration (а взагалі, є Wiki, юзайте!). І це круто. Чому круто? Тому що в усьому цивілізованому світі малий бізнес приносить більшу частину ВВП. А у нас і до 10% не дотягує. Ви запитаєте, де тут зв'язок? А він самий, що не є, прямий. Щоб малий бізнес давав високі показники, треба щоб він існував. А щоб він існував, треба щоб ним займались. Займались професійно. А наші з вами підприємці - профани, які не знають азів. Отак на пальцях пояснив, чому МВА - це круто.

Але не все так просто. В тому ж США, отримання МВА диплому не дає нікому гарантій отримання гарної посади чи успішного розгортання бізнесу. Зате гарантує, що ви втратите 2 роки часу і пару сотень штук баксів. І хоч там (в США) бізнес-освіта на висоті, американці вже задумались про співідношення ціни та якості. Повертаючись в українські реалії, ступінь можна отримати за 1,5-2 роки і 100-300тис. гривень. Хоча, я особисто маю сумніви в ефективності роботи наших бізнес-шкіл, але ж мова не про те.

Хоча стоп. Про це теж. Давайте так. Хто із вас чи ваших знайомих отримував бізнес-освіту в Україні, прошу встати. А тепер сідайте, два. Ну от не вірю я в нашу освіту, а МВА - і подавно. Якщо є бажаючі закидати мене камінням за це, не стримуйтесь :)

Хто реально чомусь учить - це бізнес-інкубатори. Але туди не так легко потрапити, та і якось не дуже гарно звучало би "хочеш МВА, подавайся в БІ". При тому, що фундаментально, обладаючи необхідними знаннями та навиками, немає потреби ні в якій інкубації.

До чого це я. Є проблема, і немає рішення. Проблема реальна, а не надумана, особливо в умовах сьогодення. Думка виглядає незакінченою? Так і є. Завтра продовжу. Відмовившись від просижування штанів в ФБ та інших соцмережах, я звільнив купу часу, і зараз хотів би витратити його з розумом та користю. Незабаром зроблю закидон, всі бажаючі - приєднуйтесь до дискусії.