Return to site

Недосконалість сьогоднішньої системи освіти

24 октября 2016

 Частина 1. Сумна статистика

 

З тих пір, як я почав активно займатися темою стартапів на базі польського проекту Next.Step, познайомився з величезною кількістю цікавих людей, які намагаються вигадувати, а інколи - і реалізовувати, самі різноманітні бізнес-ідеї. Хотілося б, щоб це було не так, але на жаль, близько 90% із цих ідей хоч і бувають цікавими, в той же час являються абсолютно нежиттєздатними. Схоже, наші стартапери (під нашими я розумію контингент, з яким я працюю. Це переважно українці та поляки) просто не розуміють, що вони створюють не просто продукт, а бізнес. Успішний бізнес, інші варіанти нас не цікавлять. А що таке успішний бізнес і що він робить? Мені особисто подобається приблизно таке формулювання: будь-який успішний бізнес створює або доставляє до споживачів яку-небудь цінність, в якій споживачі відчувають потребу, по ціні, яку вони згодні платити, способом, який найкращим чином задовольняє їх очікування та потреби, і при цьому цінність приносить власникам достатній прибуток, щоб мати можливість продовжувати займатись своєю справою . Нічого складного і все по суті, правда? Якщо в бізнесі відсутній хоч один із вище перелічених елементів, це вже не бізнес. Або бізнес, який проіснує менше року (для довідки: близько 90% новостворених компаній закриваються на протязі першого року своєї діяльності. Уявляєте? 90%! 9 із 10).

Якщо ще раз прочитати приведене мною визначення успішного бізнесу і проаналізувати певну кількість компаній, які закрлися в перший рік, ви з великою долею вірогідності помітите. що в їх бізнесі не вистачало як мінімум одного елементу - хтось створив нікому непотрібний продукт, чиїсь клієнти відмовилися купувати, у когось були проблеми із методом доставки продукту до кінцевого користувача, а у когось затрати перевищували прибуток. Отакі справи.

 

Частина 2. Покопаємося в витоках

 

Як ми всі знаємо, більшість проблем - від банального незнання. Є одна древньо-римська приказка: "Обізнаний - значить озброєний", вона може і навіть має бути застосована при побудові стартапів. Але чому нас ніхто і ніколи цьому не вчить? Хто читав "Багатий папа, бідний папа" Роберта Кійосакі"? Пам'ятаєте, із чого починається книга? Із першої і дуже великої помилки наших батьків, які вчать нас працювати багато, а не головою. Працювати над чим завгодно, що приносить гроші, але не над тим, що нам подобається і що дійсно важливо. І Кійосакі писав, вибачте, про США. А що говорити про радянський і пострадянський простір?

Але я зараз не хочу сварити наших з вами батьків, які, бажаючи нам кращого майбутнього, навпаки заганяють своїх дітей у глухий кут. Всього лише сподіватимусь, що ніхто із вас, хто читає цю статтю, не стане так робити. Зараз мова іде про систему навчання як таку, і її нежиттєздатність в реаліях сьогодення. Отже, скажіть мені, любі друзі, чому нас вчать в середній школі? Читати, писати, рахувати... Добре, це дійсно корисні навички, базові і елементарні, ми їх використовуємо щодня і від цього нікуди не подітись. Ще є біологія, фізика, хімія, історія, право. Теж корисні речі, щоправда, тут варто підійти до питання фундаментально і задатися питанням, наскільки вам в житті знадобилося вміння сполучати хімічні реактиви, окрім C₂H₅OH? Наскільки вам в житті допомогло знання формули прискорення вільного падіння? Проте, навіть не в цьому найбільший сум. Він в тім, що діти не розуміють, навіщо вони ходять в школу, а вчителі учать зовсім не тому, що потрібно.

Нас вчать не здобувати знання, а отримувати оцінки. Так наче ці оцінки потім в житті допоможуть. Нам розповідають як вирішувати проблеми, замість того щоб учити самостійно шукати шляхи вирішення цієї проблеми. Так наче в школі / університеті можна змоделювати всі можливі проблеми і обставини, при яких вони виникають. Нас вчать іти протоптаним шляхом, а не обирати його. Ось це - справжні сум та біда нашої нежиттєздатної системи освіти. І знаєте, до чого призведе цей деструктив, якщо нічого не змінити найближчим часом?

 

Частина 3. Перспективи найближчого майбутнього

 

На фоні шаленого технологічного прогресу все більша кількість людей буде залишатися без роботи. Ви отримали освіту бухгалтера? Чудово, але вже зараз існують електронні системи, які вас успішно заміняють. Ви льотчик? До біса, безпілотнику ви не потрібні, 15-ирічний геймер управиться з машиною не гірше. Ви водій? Супер, але Googlе-мобілю ви не потрібні. А може ви вчитель? Ок, але все більше людей обирають онлайн освіту (і правильно роблять).

І це я зараз не чіпаю тему робототехніки. Повірте, дуже скоро машини замінять нас в усіх сферах життя, де це можливо.

І тоді у кожного із нас залишиться всього три шляхи, на особистий вибір кожного:

1) Стати нікому не потрібним жебраком. Зате колись ви гарно вчились в школі і закінчили інститут з відзнакою. Давайте порадуємось!

2) Отримати якусь актуальну на той час професію і постійно вдосконалювати свої навики. "Вік живи - вік учись"© Хоча все одно завжди знайдеться хтось кращий вас. Розумніший, досвідченіший, талановитіший. Що поробиш, технологічна еволюція вимагає жертв :)

3) Самому будувати своє життя і міняти оточуючий світ. Стати підприємцем. Випускати власну продукцію, чи продавати чужу. Як на мене, це самий надійний метод, який дозволить вам утримуватись на плаву, а не опинитися за бортом.

Якщо ви обрали третій пункт, зауважте, що тут у вас теж буде конкуренція. Якщо в вашому бізнесу немає конкурентів, варто задуматись, чи потрібен хоч комусь продукт, який ви розробляєте. А якщо вона є, вам потрібно буде боротися за виживання. Нагадую, в бізнесі немає нічого романтичного. Це - щоденна системна боротьба за клієнтів. В сучасному світі ми можемо це бачити як ніколи ясно. І я дуже наполегливо радив би задуматися про ефективність сучасної системи освіти. Чи навчилися ви всьому, що може знадобилося завтра? Чи навчаться ваші діти чомусь кориснішому, ніж вміння непомітно списувати у товаша по парті чи готувати шпаргалки перед екзаменом...

Далі буде...