Return to site

Чому переміни - це завжди добре

24 октября 2016

Вступ. Чому я це пишу і для кого

Останнім часом багато спілкуюся з цікавими людьми, які роблять дійсно неймовірні речі. Ну або хочуть зробити, але вагаються. Таких навіть більше, і от саме їм я хотів би присвятити сьогоднішній пост. Тут я приведу доводи за та проти підприємницької дільності та взагалі постановки особистосні на позицію лідера.

Знаєте, я - швидше виключення іх правил, бо все моє життя пробігає в скаженому темпі, я постійно кудись біжу, вигадую собі нові задачі, берусь за нові види бізнесу, переїзжаю. Тому мені може бути не так легко зрозуміти людей, які не звикли виходити із зони комфорту. Але все ж я спробую на своєму власному прикладі і прикладі своїх гарних знайомих довести, що БУДЬ-ЯКІ переміни в вашому житті, якщо ви в змозі їх контролювати, - це на краще.

Переміна 1. Як я переїхав до Польщі

В далекому 2009 році я ще не знав хто я і чим хочу займатись, тому працював сисадміном, раз в неділю зустрічався з дівчиною (до речі, доволі довго, більше 3-х років), жив з кішкою, іноді їздив на рибалку, а весь вільний час проводив за комп'ютерною грою, доволі популярною на той чай ММОРПГ, Lineage 2. Зараз я не буду в деталях розповідати, як тісно переплелися лінії мого життя саме з цим захопленням, а це були дійсно ключові події. Та тоді я про це не знав, і щоб не відволікатись від основної теми, розповім лише про одне знайомство, яке мало місце в казковому світі Lineage 2. А познайомився я з Дімою Шевченко. З півроку ми були непоганими друзями, він навіть приїзжав на вікенд до Києва (і це був дійсно пекельний вікенд, із розряду тих, про які дітям не розповідають), а потім не зійшлися в певних поняттях, сильно посварились і перестали спілкуватись.

І от, рік 2012. В той час моє життя в геометричній проекції нагадувало коливання маятника, причому практично у всіх смислах цього слова. Я став зовсім іншою людиною, збудував невеличкий успішний бізнес в є-комерс, запустив ще пару невдалих проектів, а потім захопився ідеєю відкрити веб-студію, що власне зайняло не так багато часу (помітно більше знадобилось, щоб налагодити там робочі процеси, бо для мене це було зовсім нове). А коли почався Майдан, в грудні 2013-го, мені раптом здалися важливими проблеми мого народу, і я опинився в числі координаторів ІТ#Намету. Це також був дуже цікавий досвід. ІТ#Намет став свого роду феноменом, він об'єднав численну кількість ІТ-спеціалістів, які готові булибезкоштовно вирішувати технічні проблеми Майдану - від безкоштовного wi-fi до проведення лекцій та хакатонів. Сьогодні на базі цієї організації зародилось і успішно розвиваються численні соціальні проекти, і я дуже радий тому, що зробив у це свій невеличкий вклад.

Фактично після самого початку 2014р. в мене виникли певні проблеми, особисті та робочі, для вирішення яких, як я вважав, потрібно переїхати в Європу. Поставивши перед цим фактом всіх рідних, я почав підбирати варіанти. Минулий досвід підказував, що ідеальним місцем була б країна зі схожою мовою (якщо для когось не очевидно, поясню, що для запуску бізнесу в іншому регіоні, особливо якщо немає від кого чекати допомоги, вкрай важливо вивчити всі нюанси місцевого ринку, ознайомитись з конкурентами, цільовою аудиторією, і таке інше. Тому мовні перешкоди будуть дуже ускладнювати вашу задачу), розвиваючимся ринком (тут все ясно, правда? Логічно, що виходити на чужий ринок і без того тяжко, а якщо всі ніші вже зайняті, взагалі неясно як працювати) та хоч якимись знайомими. Під перші 2 параметри підходило чимало країн в ЄС, а от з третім були явні проблеми, адже я раніше не дуже націлювувся на масштабування. Таким чином, вибирати довелось між Чехією та Польщею. Причому, більше я схилявся до Чехії - в Празі живе моя гарна подруга, і літом я вже літав до неї на переговори з питань розширення бізнесу. Але саме тоді, коли мені це було необхідно, вона чомусь не відповідала, зате відповів як думаєте хто? Правильно, Діма. Я був здивований, з яким напором він кинувся мені допомагати, враховуючи скільки часу ми не спілкувались. Так чи інакше, Діма допоміг мені отримати візу, знайти житло і познайомив з місцевими підприємцями, які пізніше виявились не дуже вдалими бізнес-партнерами.

Так я відкрив в Варшаві веб-студію, яка виконала рівно 1 замовлення, за що не отримала жодного гроша, і була тимчасова заморожена як проект. Для мене цей переїзд і все, що сталось на протязі найближчих двох місяців, був поворотним моментом. Так я став членом правління Inter UP, і так (завдяки ще цілому ряду подій та збігів обставин) почався новий період мого життя, наступний крок. Тепер багато кому стане зрозуміло, чому наш проект для стартапів називається саме Next.Step. Я планую присвятити весь свій час допомозі людям, які мають схожі погляди і хочуть змінювати світ на краще. Це - моя особиста місія, яку б я не знайшов, якби в 2009 не грав в Lineage 2, а в 2013 не почалась революція. Так завжди буває, переміни, на які ви здатні впливати, тільки допомагають.

Переміна 2. Як зробити що завгодно?

Просто брати і робити!

Колись давним давно нині покійний Стів Джобс сказав одну фразу: "Все навколо вас, все з чого складається наше життя, було створено людьми, які ні каплі не розумніші за вас. Ви і самі можете змінювати світ, впливати на нього, ви можете створювати власні продукти, і їх також будуть використовувати інші". Ця фраза надихнула багатьох, і мене в тому числі, спробувати дуже багато нових речей. Такою річчю був і мій перший успішний стартап - онлайн-магазин, який торгував ігровою валютою Lineage 2 (про цей бізнес я часто розповідаю, тому він вже ні для кого не секрет). Потім була соціальна мережа, на яку мені не вдалось знайти підходящого інвестора, тому я прийняв рішення самостійно профінансувати проект. Потім був невеличкий інтернет-магазин, а за ним - веб-студія. Скільки себе памятаю, з того часу, як задумався над словами Джобса, в мене постійно є якийсь стартап (і так, не всі мої стартапи були успішними). Прямо зараз мій новий стартап - це креативна агенція для починаючих підприємців та невеликих компаній. Ще вчора я не розглядав можливість запуску такої компанії, а сьогодні я вже маю першу версію бізнес-плану (ні-ні, не того, що консалтингові компанії за гроші як туалетний папір штампують). Ви запитаєте, чи є в мене досвід в рекламі та PR? Ну як сказати, не дуже. Навіть швидше ні. Але це неважливо. Важливо те, що знайшлась людина, яка має досвід і яку мені вдалось переконати, що це можна зробити. Людина, в яку я вірю. І процес пішов. Я впевнений, що через рік-другий ми займемо непогану позицію на місцевому ринку, хоч поки що не зовсім уявляю як саме.

Якщо говорити про мене, тут заслуга не лише Джобса. Він підказав мені, що я можу зробити все, що хочу, якщо я справді цього хочу. Але відповідь на питання, як саме робити це "все", я шукав не один рік. Мене ніхто ніколи не вчив будувати бізнес. Освіта (навіть вища) теж не давала потрібних відповідей, а часами навіть навпаки - мої знання весь час нагадували мені всілякі дрібниці, які в кінці кінців здавалися серйозними перешкодами на шляху до цілі. Довелось вчитись самому. Цей процес зайняв не один рік. І от нарешті я натрапив на шикарну книгу сера Річарда Бренсона з провокаційною назвою "Screw It, Let's Do It: Lessons in Life". Вона допомогла знайти вірну відповідь на питання, що ніяк не давало мені спокою. Якщо ви знайшли справу, яка вам дійсно цікава, не роздумуйте! Просто беріть і починайте робити. Ні в якому разі не здавайтесь, навіть якщо ви нічого не знаєте про своє нове захоплення, навіть якщо ідея здається вам неймовірною, а жоден із ваших знайомих вас не підтримує. Просто напишіть на листі паперу, що ви хочете зробити, встановіть дедлайн, складіть простий план по досягненню мети і чітко слідуйте йому. Все. Це спрацює абсолютно для всіх ваших ідей, якщо ви справді ними захоплені. Правда, коли до вас це дійде, будьте готові прожити все життя, постійно розвиваючи нові ідеї, причому чим далі, тим більш глобальними вони ставатимуть. Назву це свого роду побічним ефектом.

Переміна 3. Часто сказати "так" одним речам означає сказати "ні" іншим

Перед тим, як перейти безпосередньо до цієї теми, я хочу щоб ви зрозуміли одну річ. Коли ви починаєте робити щось незвикле, ви не можете точно передбачити результат. Люди ще самі не знають, чи треба їм ваш продукт, адже вони навіть не задумувались, що він взагалі може існувати і як він вирішить їхню проблему. Тому ваша задача не тільки створити якісну штуку, а ще й переконати всіх, що без цієї самої штуки жити просто неможливо. Це дуже важливо, не забувайте!

Так от, якщо ваша компанія тільки народжується (а може ви взагалі самі працюєте над ідеєю?), вам в першу чергу потрібно скласти список деталей, які зроблять продукт унікальним і насправді потрібним людям. Ці деталі дуже важливі, і особливо важливі речі, яким ви скажете "ні". Це може бути щось таке, що дуже складно реалізувати, або ж щось таке, що дратуватиме потенційних користувачів... Просто складіть список, і розставте приорітети. А те, що в вашому списку виявиться нижче перших 30% (а часто і 10%) по приоритетності, відразу викреслюйте. Максимально спрощуйте. Простота - це основа геніальності. Ваша ідея має бути зрозуміла дитині. Говоріть простими словами, створюйте прості речі, концентруйтесь на своїй цілі, і кажіть "ні" всьому, що заважає її досягти.

Оговорюся, що є інша сторона медалі. Вам доведеться казати "ні" не тільки речам, але і людям. Якщо ви твердо вирішили йти такою дорогою, ви багато разів скажете "ні" своїм рідним та друзям, а через рік ні тих, ні інших у вас може не залишитись. Скажу навіть більше, вам доведеться казати "ні" собі самому. Багато людей стверджують, що краще кілька років попрацювати, а потім все життя відпочивати. Вони праві. Але якщо вас затягне, ви будете продовжувати працювати до тих пір, поки матимете сили. І ви будете казати "ні" знову і знову. Це та ціна, яку треба заплатити. Ви готові? Ну тоді до справи!

Епілог. В бізнесі немає романтики. В житті немає неможливого

Проглянувши все, що написано вище, я задумався, мої слова більше мотивують чи демотивують. Навіть не знаю. Всі люди різні, і відповідь у кожного із нас своя. Я точно знаю, що я вірю в людей, але таких людей одиниці. Я точно знаю, що люди змінюються і здатні змінювати світ. Я точно знаю, як я особисто збираюся змінювати світ. А для тих, в кого вистачило терпіння дочитати до кінця, хочу додати ще дві важливі речі. По-перше, в бізнесі немає нічого романтичного. Бізнес - це світ цифр та боротьби за виживання. В бізнесі як ніде працюють закони Дарвіна. Єдиний спосіб дійсно ефективно вести бізнес - робити справу свого життя. Якщо ви не знаєте, що це за справа, краще влаштуйтесь на роботу. В той же час, немає ніяких обмежень та перешкод, майже всі проблеми надумані і знаходяться у вас в голові. Вирішіть свої проблеми і візьміть відповідальність за своє життя на себе (це любить повторювати Алан Піз). Буде тяжко. Хтось із вас залишиться без будинку, від когось піде жінка, а ще хтось взагалі вистрибне з даху хмарочоса. Неважливо як сильно ви б'єте, важливо як ви тримаєте удар (пам'ятаєте, хто це сказав?). Ті одиниці, хто витримають всі удари життя, досягнуть своєї цілі, і хто знає, може як раз ви будете серед цих щасливчиків. Просто йдіть за своїми самими омріяними бажаннями, спробуйте перетворити мрії на реальність, адже якщо не спробуєте - точно нічого не вийде.

Успіхів всім!